Utrecht Time Machine wint HackaLOD

Utrecht Time Machine wint HackaLOD

9 december 2023 0

De juryprijs in de 7e editie van programmeerwedstijd HackaLOD is op 4 november 2023 in de Chocoladefabriek toegekend aan het team van de Utrecht Time Machine. Het in groten getale aanwezige publiek gunde het team Per LOD Ad Astra de publieksprijs.

De HackaLOD is een programmeerwedstrijd waar in deze editie een 7-tal teams mee deden en die dit jaar plaatsvond in het stadhuis in Gouda. De HackaLOD wordt al sinds 2014 georganiseerd, de laatste jaren door Netwerk Digitaal Erfgoed. Dit is een netwerk van archieven, musea, bibliotheken, wetenschap en IT-leveranciers die over de grenzen van organisaties en collecties heen de publieke toegang tot erfgoed informatie voor de toekomst veilig stellen en vernieuwen.

Startsein

De HackaLOD is een programmeerwedstrijd waar in deze editie een 7-tal teams mee deden en die dit jaar plaatsvond in het stadhuis in Gouda. De HackaLOD wordt al sinds 2014 georganiseerd, de laatste jaren door Netwerk Digitaal Erfgoed. Dit is een netwerk van archieven, musea, bibliotheken, wetenschap en IT-leveranciers die over de grenzen van organisaties en collecties heen de publieke toegang tot erfgoed informatie voor de toekomst veilig stellen en vernieuwen.

Foto: Gert Jan Jansen (Die Goude)

Foto: Gert Jan Jansen (Die Goude)

Veel deelnemers zijn in hun werk bezig met digitaal erfgoed, maar de HackaLOD is een feestje om te experimenteren en leuke dingen te doen. De deelnemers in deze editie werken bij organisaties zoals de Koninklijke Bibliotheek, het Kadaster, het Nationaal Archief, het Utrechts Archief, het Zuiderzee Museum, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Universiteit Utrecht en FIZ Karlsruhe (uit Duitsland!) en bedrijven als Triply, Picturae (Vitec), Total Design en Formelio. Als vrijwilliger bij de Gouda Tijdmachine nam de schrijver van dit artikel deel in het team Per LOD Ad Astra.

Foto: Gert Jan Jansen (Die Goude)

Werken en slapen in het stadhuis

Sommige van de deelnemers zijn de gehele nacht doorgegaan in de Sterzaal. Anderen hebben in de Trouwzaal en Burgemeesterskamer van het stadhuis een veldbedje gepakt om enkele uurtjes slaap te pakken. Om weer gewekt te worden door de markt die zaterdagochtend al weer vroeg wordt opgebouwd. In de Burgerhal werden de teams gedurende de wedstrijd voorzien van buffet, ontbijt, drinken en snacks.

Foto: Bob Coret (03:45 in de nacht, nog een kleine 8 uur te gaan tot einde)

De hackathon eindigde op zaterdag 11:45. Alle teams hadden voor het aflopen van de tijd hun product én presentatie op orde. Want naast het bedenken en bouwen moest elk team in maximaal 15 minuten hun product presenteren aan een 6-koppige jury. De jury, afkomstig van Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Technische Universiteit Delft, MeeMoo (uit België), Platform Linked Data Nederland en de historische vereniging Oud-Lisse, stelde hierbij ook vragen vanuit gebruikersperspectief en over de potentie om er een werkend product van te maken.

Foto: Erik Kooistra

HackaLOD Awards ceremonie

De prijsuitreiking vond aansluitend plaats in de Chocoladefabriek. Het publiek kreeg ter introductie presentaties over Lisse Tijd Reis en de Gouda Tijdmachine. De teams kregen elk 10 minuten om hun werk te presenteren aan het publiek: 1) een spel op basis van via AI tot 3D gemaakte foto’s van Utrecht en Gouda, 2) een web-interface om KNIL militairen tot leven te laten komen door via AI gegenereerde muntafbeeldingen, tijdlijnen en zelfs chatmogelijkheid, 3) een 3D museum die op basis van data real-time wordt gegenereerd, 4) een koppelaar die vrijwilligers helpt om links te leggen tussen erfgoedcollecties, 5) een methode om te zoeken naar soortgelijke erfgoedobjecten, 6) een methode om afbeeldingen te verrijken met extra informatie via AI, en 7) een concept om het gesprek tussen de generaties tot stand te brengen en vast te leggen op basis van historisch materiaal.

Het officiële gedeelte van de prijsuitreiking werd ingeluid door Eef Mason van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die lof inzet en bewondering uitsprak voor alle teams, erfgoedinstellingen en leveranciers, hun voor de creatieve ideeën en toepassingen.

Winnaars

De jury heeft na lang beraad een winnaar gekozen: het team van de Utrecht Time Machine! Juryvoorzitter Nienke van Schaverbeke reikte hen de prijs uit. Een mooie verrassing ook voor henzelf, daar zij ook al de vorige editie van de HackaLOD hadden gewonnen!

Foto: Jacqueline van der Kort; Beeldstudio KB
Foto: Jacqueline van der Kort (Beeldstudio KB)

Het publiek mocht hierna een stem uitbrengen op één van de andere teams. Uit deze stemming kwam Per LOD Ad Astra uit de bus als winnaar. Coretta Bakker, directeur Streekarchief Midden-Holland, overhandigde dit team de publieksprijs.

Foto: Jacqueline van der Kort (Beeldstudio KB)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.