Dromen over en werken aan de Gouda Tijdmachine

Dromen over en werken aan de Gouda Tijdmachine

3 februari 2023 0

De maquette van Gouda 1562 in Museum Gouda is het bewijs dat je met ‘saaie’ data uit het archief iets bijzonders kunt maken. Want dat is het geval: de maquette is niet zomaar nagebouwd van een oude stadsplattegrond. Door huis voor huis archiefbronnen door te snuffelen is uiteindelijk dit betrouwbare schaalmodel ontstaan.


Met die gegevens uit het archief kunnen we echter nog veel meer mooie dingen maken. De hoeveelheid informatie die er ligt opgeslagen is enorm. Gegevens over percelen, over belastingopbrengsten, over strafzaken, over gebouwen en vooral: over mensen, over Gouwenaars. Wat zou je wel niet kunnen maken als je ál die data zou verzamelen?

Dat is precies waar een groep van zo’n dertig enthousiastelingen al zo’n vijf jaar mee bezig is. Elke archiefbron wordt gelezen en opgeslagen in een gigantisch computerbestand: de Goudse Tijdmachine (GTM). Dat is nogal een klus, maar we vorderen gestaag, al ligt er natuurlijk nog voor heel veel mensjaren werk. Want het archief is groot. En niet alleen tekst, ook prenten, foto’s, kaarten, museumvoorwerpen, archeologische vondsten, bouwtekeningen enz. worden gedigitaliseerd en aan het bestand toegevoegd.

Het initiatief van enkelingen is inmiddels omarmd door de Historische Vereniging Die Goude en het Streekarchief Midden-Holland. Een kerngroep van archiefdeskundigen, historici, archeologen, bouwhistorici, automatiseerders en anderen trekt de kar. Vrijwilligers zijn wekelijks bezig met het lezen van bronnen en het invoeren van data in de computer. Saai? Nee hoor, gezellig in de Chocoladefabriek en leerzaam. Regelmatig staan medewerkers voor verrassingen.

Wat kunnen we met dat enorme databestand? Ten eerste hoef je niet meer voor elke vraag naar het archief en stukken op te vragen. Elke Gouwenaar kan straks online dit bestand raadplegen. Dat kan op veel manieren. Zo kun je bijvoorbeeld op een foto van de Kleiweg een pand aanklikken en dan krijg je alle informatie die erover bekend is: jaartallen, bewoners, andere foto’s, verbouwingen enz. Wil je meer over een van die bewoners weten, dan krijg je moeiteloos informatie over zijn of haar familie, huwelijk, overlijden en relaties die er waren met andere Gouwenaars.

Met de gegevens kunnen ook digitale reconstructies van de stad gemaakt worden. Zo’n reconstructie kan gebruikt worden bij stadswandelingen, virtual reality tours, maar bijvoorbeeld ook in games. De mogelijkheden, ook voor wetenschappelijk onderzoek zijn oneindig.

Maar zover zijn we nu nog niet. Eerst moet er nog heel veel gebeuren. Zin om mee te doen? We kunnen iedereen gebruiken. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.