Gouda op de foto: help mee op de kaart te zetten

Gouda op de foto: help mee op de kaart te zetten

11 juni 2024 0

Gouda heeft een rijke historie en dat is te zien aan de vele foto’s die er door de jaren heen zijn gemaakt. De Gouda Tijdmachine, een project dat de stad digitaal tot leven brengt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het op de kaart zetten van foto’s.

De Gouda Tijdmachine is een website die bezoekers meeneemt op een virtuele reis door de tijd. Via oude foto’s, kaarten en verhalen kunnen bezoekers zien hoe Gouda er vroeger uitzag en hoe de stad zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

Foto collecties, zoals die van het Streekarchief Midden-Holland (SAMH) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), zijn dan ook belangrijk voor de Gouda Tijdmachine. Om deze foto’s nog waardevoller te maken, willen de vrijwilligers van het project ze koppelen aan de exacte locatie waar ze zijn genomen. Dit noemen ze geo-positioneren.

Tekst loopt verder onder de foto.

Neem bijvoorbeeld de foto die in 1962 is gemaakt door fotograaf Gerard Drukker. Het toont de Turfmarkt. Vrijwilligers helpen mee met het bepalen van de positie van de fotograaf en het zichtsveld van de foto. Dit doen ze door op een kaart van Gouda de locatie van de camera te markeren en aan te geven wat er op de foto te zien is.

Sommige foto’s vereisen wellicht wat meer speurwerk. Neem de foto van mei 1945, van Gouwenaars die een bevrijdingskaart lezen. In de beschrijving op de website van het Streekarchief staat dat het op de Markt is genomen, maar waar zat toen een politiebureau?

Tekst loopt verder onder de foto.

Door mee te doen met het geo-positioneren van foto’s, helpen vrijwilligers mee om de Gouda Tijdmachine nog rijker te maken. Vrijwiligers dragen met deze klus bij aan een waardevolle bron van informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Gouda.

Meedoen is heel eenvoudig. Geïnteresseerden hebben alleen een computer met internetverbinding nodig. Aanmelden kan via de website van de Gouda Tijdmachine: https://www.goudatijdmachine.nl/velepanden/ 

Dit artikel door Bob Coret verscheen (in iets aangepaste vorm) op 29 mei 2024 in het Kontakt / Goudse Post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.