Artikelenreeks G.J.J. Pot in de Nieuwe Zuid-Hollander

Artikelenreeks G.J.J. Pot in de Nieuwe Zuid-Hollander

3 januari 2022 1

Gregorius Johannes Jacob Pot (1884-1950) was in Gouda gemeente­secretaris en gemeentearchivaris. Hij was een productief schrijver over de geschiedenis van Gouda. Veel van zijn publicaties verschenen in kranten als de Goudsche Courant en de Nieuwe Zuid-Hollander.

In dat laatste blad verschenen in januari/februari 1950 vier artikelen van Pot over de bruggen in Gouda, onder de titel “Gouda in de Middeleeuwen een Hollands Venetië”. Gevolgd door vier artikelen in maart/april 1950 over muren, poorten, torens en andere verdedigingswerken, onder de titel “GOUDA ALS VESTINGSTAD”.

Op 19 april 1950 startte een derde reeks, over Goudse straatnamen. Daarover zijn in totaal 27 artikelen verschenen, de laatste op 3 januari 1951. De voltooiing van deze serie heeft Pot niet meer mogen meemaken: hij overleed op 16 november 1950. De artikelenreeks is daardoor niet compleet. Er zou nog een artikel verschijnen over “verdwenen straatnamen”, maar daar is hij niet meer aan toegekomen.

Met zijn artikelenreeksen leverde Pot een schat aan informatie over de straten, bruggen en verdedigingswerken die er in of voor 1950 in Gouda waren. Waar ze liggen of lagen, wanneer zij hun naam hebben gekregen, naar wie of waarnaar zij zijn vernoemd, eventuele oudere en inmiddels vergeten namen – alles komt aan de orde. Aangevuld met informatie over het ontstaan en de uitbreidingen van Gouda.

De artikelen van Pot vormden de basis voor de latere straatnaamboeken van dr. A. Scheygrond. Het is niet voor niets dat Pot wordt genoemd in het voorwoord van Goudsche Straatnamen), en dat de eerste foto (hiernaast afgebeeld) in dat boek een foto van Pot is.

De artikelen van Pot zijn door Cor Revet bijeengebracht in één, makkelijk te doorzoeken, PDF bestand getiteld G.J.J. Pot in de Nieuwe Zuid-Hollander. De kennis over straten, bruggen en verdedigingswerken zal ook worden toegevoegd aan de datasets die de Gouda Tijdmachine aan het opbouwen is.

Uit: Goudsche Straatnamen

Eén reactie

  1. […] 1920-1926G.J.J. Pot, gemeente-secretaris, 3L.H.A.J.M. Quant, luxe artikelen, 7 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.