Data » Datasets » Gouda Tijdmachine data gebruik

Pipeline

Omeka S vormt het collectiebeheersysteem van alle resources binnen de Gouda Tijdmachine. Naast afbeeldingen uit openbare bronnen danwel door vrijwilligers gemaakte foto's en scans, vormen CSV bestanden de belangrijkste import methode. De CSV bestanden komen tot stand door conversie van Excel bestanden (door vrijwilligers geïndexeerde/getranscribeerde archiefbronnen), GeoJSON bestanden (door vrijwilligers in QGIS getekende punten, lijnen en vlakken) en door harvesting van openbare bronnen (waarbij het gaat om extractie van een Goudse subset voor caching en koppel doeleinden).

Door mapping van kolommen op properties (uit ontologieën zoals schema.org, Dublin Core), toewijzen van klasses, gebruik van resource templates en koppeloperaties ontstaat er een rijke bron van linked open data. Omeka S wordt niet alleen ingezet voor data transformatie (CSV>LOD), maar ook het (handmatige en geautomatiseerde) beheer - dus handmatige invoer, wijzigen en koppelen - van resources vindt hier plaats.

De linked open data komt er in diverse RDF formaten en ook niet-RDF formaten uit. Sommige bron data wordt (geautomatiseerd) gerepliceerd naar een triplestore en een geoserver, zodat de bron data uit Omeka S op nog meer wijzen is te bevragen.


 

URI's van resources

Alle resources van de Gouda Tijdmachine krijgen automatisch bij creatie een persistente identifier (PID) op basis van ARK. Deze PID's zijn ook te resolven via n2t.net (de NAAN van de Gouda Tijdmachine is 60537). Zo is de PID van de Goudse straat 'Arie Kerssensteegje': https://n2t.net/ark:/60537/b3xVzO 

Via content-negotiation kunnen de resources ook in andere machine-leesbare representatie gedownload worden:

  • curl -L -H "Accept: text/turtle" https://n2t.net/ark:/60537/b3xVzO
  • curl -L -H "Accept: application/n-triples" https://n2t.net/ark:/60537/b3xVzO
  • curl -L -H "Accept: application/ld+json" https://n2t.net/ark:/60537/b3xVzO
  • curl -L -H "Accept: application/rdf+xml" https://n2t.net/ark:/60537/b3xVzO

Alle resources hebben ook een systeem-specifieke Omeka identifier. In de triple store is de Omeka identifier via een owl:sameAs gekoppeld aan de persistente identifier. Ook op basis van dit ID is via de API data op te vragen (JSON-LD is de standaard weergave):

  • curl -L -H "Accept: text/turtle" https://www.goudatijdmachine.nl/omeka/api/items/37476
  • curl -L -H "Accept: application/n-triples" https://www.goudatijdmachine.nl/omeka/api/items/37476
  • curl -L -H "Accept: application/ld+json" https://www.goudatijdmachine.nl/omeka/api/items/37476
  • curl -L -H "Accept: application/rdf+xml" https://www.goudatijdmachine.nl/omeka/api/items/37476

Wil je de RDF van een resource in de browser bekijken, klik dan op de betreffende objectpagina op het ikoontje (rechtsbovenin) of gebruik URL's als:

Diverse resources hebben daarnaast ook een een cool URI, voor bovenstaand voorbeeld is dit https://www.goudatijdmachine.nl/id/straat/arie-kerssensteegje. De cool URI's resolven alleen naar de HTML weergave (er is op deze URI's geen content-negotiation ingeregeld). Gebruik van zowel de Omeka ID's als de cool URI's wordt in het kader van digitale duurzaamheid afgeraden.

 

SPARQL

De triplestore van de Gouda Tijdmachine is openbaar en beschreven via de Gouda Tijdmachine Ontologie.

Het endpoint voor SPARQL queries is https://www.goudatijdmachine.nl/sparql/repositories/gtm, lees er meer over op Gouda Tijdmachine SPARQL-endpoint pagina.

Een web-gui om SPARQL queries uit te voegen is bereikbaar via https://www.goudatijdmachine.nl/sparql/.

Bekijk ook het overzicht van uitgaande links in de Gouda Tijdmachine Knowledge Graph.

Transformaties

De LOD komt tot stand door het op frequente basis harvesten van alle resources in Omeka S en omzetting naar N-triples waarbij de volgende transformaties worden uitgevoerd:

  • de geo:asWKT in Omeka S wordt omgezet naar een geo:hasGeometry met de geo:asWKT als blank node in de LOD
  • de persistente identifier op basis van ARK vanuit sdo:identifier wordt de @id van de resource met toegevoegd een owl:sameAs naar de API URI van Omeka S

 

IIIF (Presentation API)

Collecties

Alle afbeeldingen (kaarten, foto's, tekeningen, ed.) hebben een IIIF-manifest. De URL van het manifest van een item in het collectie beheer systeem (met item id {id}) is https://www.goudatijdmachine.nl/data/iiif/2/{id}/manifest.

Manifesten

Om aan de IIIF-manifest URL te komen van een afbeelding in de browser: klik op het deel-ikoontje onder de viewer en dan het ikoontje.

 

GeoJSON

De volgende sets met items in het collectie beheer systeem hebben een punt, lijn of vlak en zijn beschikbaar in GeoJSON formaat:

Tip: je kunt de GeoJSON ook snel bekijken door te klikken op het ► symbool achter de betreffende GeoJSON.

 

Datadumps

Diverse Gouda Tijdmachine bestanden zijn te downloaden via het onderdeel Datasets voor hergebruik onder een open licentie. Al deze datasets zijn opgenomen in de data catalogus van de Gouda Tijdmachine. De datasetbeschrijvingen zijn opgenomen in het NDE Dataset Register.

Deze data catalogus is ook bereikbaar via de URL https://www.goudatijdmachine.nl/.well-known/datacatalog

Via content-negotiation kan de data catalogus ook in andere machine-leesbare representaties gedownload worden waarbij de data voldoet aan NDE's Requirements for datasets:

curl -H "Accept: text/turtle" https://www.goudatijdmachine.nl/.well-known/datacatalog
curl -H "Accept: application/n-triples" https://www.goudatijdmachine.nl/.well-known/datacatalog
curl -H "Accept: application/ld+json" https://www.goudatijdmachine.nl/.well-known/datacatalog
curl -H "Accept: application/rdf+xml" https://www.goudatijdmachine.nl/.well-known/datacatalog

Wanneer content-negotiation niet beschikbaar is aan de client-zijde, dan kunnen ook directe adressen voor de Turtle, N-triples, JSON-LD en RDF/XML bestanden gebruikt worden.

Hieronder een lijst met downloadbare bestanden / endpoints die in de data catalogus van de Gouda Tijdmachine voorkomen:

 

Omeka S REST API

 

WMS

De volgende layers zijn beschikbaar via het WMS endpoint https://www.goudatijdmachine.nl/geoserver/gtm/wms?SERVICE=WMS:

Lees ook de aparte pagina Kaartlagen via WMS met een opsomming van bronnen met Goudse kaarten.