Goudse foto's op de kaart

Diverse beeldbanken, zoals die van Streekarchief Midden-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, bevat veel mooi beeldmateriaal van Gouda. Alhoewel er in de beschrijving vaak een straatnaam zit is een exacte locatie vaak niet beschikbaar. Daar gaan we verandering in brengen door de foto's te geo-positioneren!

Door de locatie (en het zichtsveld) te bepalen van een foto, kunnen we bijvoorbeeld de foto's op de kaart zetten, zoals hieronder is te zien. Door op een 'marker' te klikken wordt de foto en fotobeschrijving getoond, door op de foto te klikken ga je naar de betreffende foto in de beeldbank.

 


Hoe werkt dit geo-positioneren?

Via deze website kun je helpen om foto's te geo-positioneren. Je begint door op de knop 'Aan de slag met foto's op de kaart zetten' te klikken.

Je ziet hierna een pagina met bovenin de beschrijving van de foto en rechts de foto (direct uit de beeldbank, je kunt in- en uitzoomen). In deze beschrijving zijn de herkende straten gemarkeerd.

De eerste vraag die je krijgt is of het een foto is van een straat (buiten) met gebouw(en)? Dus niet een foto van binnen of een (niet-realistische) prent of tekening. Als het antwoord Nee is, dan volgt de volgende foto. Bij het antwoord Ja, volgt een vervolgscherm.

De tweede vraag is om de juiste straatnaam in het vak "Straten in beeld" te plaatsen, de overige in "Genoemde straat is niet in beeld". Als je hier klaar mee bent klik je op de knop 'Alle straten uit de beschrijving zijn geïdentificeerd' om naar het volgende scherm te gaan.

Mocht het systeem geen straat hebben herkend, dan kun je de straatnaam handmatig toevoegen door op de knop 'Voeg missende straat toe' te klikken. De beheerder voegt deze missende straten periodiek toe aan de database van de Gouda Tijdmachine.

De derde vraag is de daadwerkelijke georefereer stap. Je ziet links een kaart waarbij de in de vorige stap genoemde straat zichtbaar is. Tevens zie je een "camera". De positie van de camera (dus "waar stond de fotograaf?") kun je verplaatsen. Ook kun je door de bolletjes te verplaatsen de kijkhoek zo goed mogelijk instellen. Als locatie en zichtveld is ingesteld klik je op de knop 'Camera standpunt is ingesteld'. Mooi, weer een foto gegeorefereerd! Je krijgt automatisch de volgende foto.

Onder het kaartje staat een link naar panoramabeelden van Gouda, deze kunnen helpen bij het oriënteren.

NB 1: Is er probleem waardoor je 1 van de 3 vragen niet kunt beantwoorden, klik dan op de knop 'Rapporteer probleem'. Omschrijf vervolgens het probleem zodat iemand hier later naar kan kijken. Na het melden ga je automatisch naar de volgende foto.

NB 2: Via de knop 'Naar beeldbank' kun je de foto bekijken in de beeldbank van SAMH danwel RCE. Ook kun je daar eventueel via een reactie een correctie of toevoeging aan de beschrijving doorgeven.


Aan de slag met foto's op de kaart zetten Aanmelden