Bijeenkomst Nederlandse tijdmachines

Wat:Bijeenkomst Nederlandse tijdmachines
Wanneer:Donderdag 23 maart 2023 van 14:00 – 17:00 (aansluitend borrel)
Wie:Erfgoedorganisaties en partners die actief zijn met een tijdmachineproject
Waar:Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Gouda

Geïnspireerd door het Europese Timemachine project zijn er in Nederland diverse initiatieven actief waarbij historische data over de evolutie van steden en regio’s worden verzameld en gevisualiseerd. Elk lokaal project heeft te maken met organisatie, partners en vrijwilligers, heeft ideeën over toepassingen en uitdagingen qua subsidies, data en infrastructuur. Kennisuitwisseling en wellicht samenwerking en gezamenlijke initiatieven zijn van grote waarde.

Tijdens deze bijeenkomst geven lokale Time Machines een update over hun activiteiten, ideeën en resultaten. In parallelle deelsessies zal er dieper worden ingegaan op onderwerpen als organisatie (van middelen), techniek (linked open data) en toepassingen (met interessante partners).

De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel, voor de verdere versterking van dit Nederlandse Local Time Machines netwerk.

Voor wie?

De bijeenkomst is bedoeld voor erfgoedorganisaties en haar partners die actief zijn met een tijdmachineproject en kennis kunnen brengen en willen halen over dit onderwerp. De Amsterdam Time Machine, de Utrecht Time Machine en de Gouda Tijdmachine zullen als organisatoren in ieder geval aanwezig zijn. Er zijn geen kosten aan deelname, het maximaal aantal deelnemers is 50.

Waar?

We zijn te gast bij het Streekarchief Midden-Holland in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Gouda. De Chocoladefabriek is goed bereikbaar per fiets, auto of openbaar vervoer. Betaald parkeren kan naast de deur op parkeerplaats Klein Amerika. Vanaf het station Gouda is het 10 minuten lopen. Kom je met de bus, neem dan Stadsbus 3, 103 of Regiobus 106, 107, 196, 197 en stap uit bij halte Centrum Gouda.

Stadhuis Gouda, ca. 1860 (Beeldbank SAMH).

De inschrijving voor deze bijeenkomst is gesloten, we zitten vol!

Programma

Tijd

OnderwerpDetails
13.30–14.00

Inloop
14:00–14:05

WelkomstwoordWelkom door Peter Kuppen, voorzitter Gouda Tijdmachine
14.05–15.05Presentatie Time Machines
  1. Gouda Tijdmachine over semantiek, place-in-time, linked open data en Omeka S.
  2. Amsterdam Time Machine over een pilot met het koppelen van (linked open) datasets in de Joodse buurt
  3. Utrecht Time Machine over partnerships met mediaorganisaties en publiekstoepassingen
  4. Limburg Time Machine (AEZEL) over de inzet van vrijwilligers en heemkundeverenigingen en de provinciebrede aanpak

15.05–15.20

Pauze
15.20–16.45

Kansen voor samenwerking Werksessies rondom twee vraagstukken (plenair dan wel in twee groepen).
  1. Partnerships. In hoeverre kunnen de Nederlandse Time Machines en soortgelijke initiatieven samen optrekken richting (landelijke) media, geldschieters overheden en erfgoedinstellingen? Welke inhoud nemen we hiervoor mee? Welke samenwerkingsvormen (met musea, gemeente, provincie, leveranciers, verenigingen, ed. ) zijn denkbaar?
  2. Opzet kennisdeling. We willen structureel van elkaar gaan leren. Bijvoorbeeld op het gebied van linked data, infrastructuur en gebruikersapplicaties voor verschillende doelgroepen. Wie wil actief kennis delen en wat zijn de onderwerpen waarover we periodiek afstemming hebben? Hoe kan deze kennisdeling eruit gaan zien en hoe gaan we die organisatorisch vormgeven?

16.45–17.00

Afronden en vervolgstappenSamenstellen werkgroep(en) voor het vervolg
17.00–17.45Borrel