Helpt u mee met de Gouda Tijdmachine?

Wat:Instructie meehelpen via Vele Panden
Wanneer:Zaterdag 11 februari 2023 van 13:00 – 14:00
Wie:Vrijwilligers die meer willen weten over hoe zij (vanuit huis) kunnen meehelpen aan de Gouda Tijdmachine
Waar:Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Gouda

De Gouda Tijdmachine is een initiatief van historische vereniging Die Goude en Streekarchief Midden-Holland. De Gouda Tijdmachine wil de ontwikkeling van de stad volledig digitaal reconstrueren. Informatie over gebouwen, wegen, water, bedrijven en bewoning worden hiervoor zo veel mogelijk in kaart worden gebracht. We presenteren dit project en de resultaten op deze website.

Aan de Gouda Tijdmachine werkt een groep enthousiaste vrijwilligers. Ze maken foto’s van bronnen, transcriberen en voeren de gegevens uit bronnen in. Ze maken reconstructietekenen van gebouwen in 2D en 3D, nog bestaande of inmiddels verdwenen panden, op basis van bronnen zoals oude bouwtekeningen. Ze helpen met het bouwen van de database, GIS-bestanden en het koppelen van de verschillende bestanden. Ook wordt met al dit mooie materiaal gewerkt aan onderzoeken, verhalen en visualisaties.

We verwelkomen graag nieuwe enthousiastelingen die het leuk vinden om aan de Gouda Tijdmachine mee te bouwen.

 

Meehelpen via Vele Panden

Wellicht kent u Vele Handen, waar erfgoedinstellingen aan het publiek vragen om online mee te helpen om bronnen te ontsluiten. Dit wordt crowdsourcing genoemd, letterlijk “werk uitbesteden aan de menigte”. De Gouda Tijdmachine heeft nu haar eigen crowdsourcing platform, die we met een knipoog Vele Panden hebben gedoopt.

Via Vele Panden kunt u online, wanneer het u uitkomt, meehelpen aan de Gouda Tijdmachine. Het enige wat u nodig heeft is een internetbrowser. De eerste keer moet u uzelf registreren zodat u een persoonlijk wachtwoord kunt instellen en in kunt loggen. Dit doen we om “vandalen” buiten de deur te houden zodat de kwaliteit van de vergaarde informatie hoog is. 

Op dit moment zijn er 3 projecten op Vele Panden waar u een handje kunt helpen.

Foto’s op de kaart zetten

Het doel van het Vele Panden project ‘Afbeeldingen geo-positioneren’ is om Goudse foto’s uit de beeldbank van Streekarchief Midden-Holland (en ook Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed) op de kaart te zetten. Op basis van de beschrijving en de afbeelding dient de positie van de fotograaf en het blikveld op de kaart worden aangegeven. Het resultaat van dit project is dat de afbeeldingen op de kaart getoond kunnen worden en we daarmee een extra zoekingang hebben op dit mooie beeldmateriaal.

Adressen noteren

De bevolkingsregisters van Gouda zijn gescand en geïndexeerd op naam, maar de straat en huisnummers niet. Daar willen we verandering in brengen door van elke scan in het bevolkingsregister de wijk, straat en huisnummer over te nemen. Voor het uitvoeren van deze klus is het handig als u handschriften uit de periode 1860-1920 kunt lezen. Het resultaat van dit Vele Panden project is dat we zicht krijgen op Goudse adressen (en haar bewoners). Het vormt daarmee een aanvulling aan de door Ed van Rossum geïndexeerde Goudse volkstelling van 1830 en 1840.

Historische kaarten georefereren

Via het ‘georefereren’ van kaarten worden deze zo goed mogelijk ten opzichte van de huidige toestand geplaatst door punten te zoeken die zowel op een historische kaart als in het huidige landschap terug te vinden zijn. Door de kaarten te herpositioneren wordt het mogelijk deze direct met het heden, maar ook met andere historische kaarten, te vergelijken en zo landschapsevoluties in beeld te brengen. 

Vele Panden instructie bijeenkomst

Wilt u ook meehelpen via Vele Panden? Op 11 februari 2023 van 13:00 tot 14:00 is er een instructie bijeenkomst in de Chocoladefabriek. We laten dan zien hoe u te werk gaat en diverse vrijwilligers zijn aanwezig om u op gang te helpen en uw vragen te beantwoorden. Wilt u via onderstaand formulier laten weten of u komt?

Heeft u interesse om deze instructie-bijeenkomst bij te wonen? Meld u via onderstaand formulier aan!