Over ons » Projecten

Naast de basiswerkzaamheden om zoveel mogelijk historische gegevens in data om te zetten, werkt de Gouda Tijdmachine aan drie aparte projecten om deze data ook echt te gaan gebruiken.

Project Wijdstraat

Om de Gouda Tijdmachine verder vorm en inhoud te geven, krijgt nu een specifiek deel van de Goudse binnenstad – als een pilotproject – de volledige aandacht: het blok dat we tegenwoordig kennen als Wijdstraat, Kerksteeg en Achter de kerk.

Project Time Detective

In 2023 heeft Netwerk Digitaal Erfgoed – waarin Nederlandse erfgoedorganisaties samenwerken onder aanvoering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – een project bekostigd om te onderzoeken of er met de data van de Gouda Tijdmachine een location-based game gemaakt kan worden. Het komende half jaar zullen bureaus Living Story en Tourio het een prototype van het spel gaan produceren op basis van de data en verhalen die de Gouda Tijdmachine en Museum Gouda aanleveren.

Project Publieksviewer

De Gouda Tijdmachine werkt de komende maanden aan de ontwikkelingen van een innovatieve en publiekvriendelijk publieksviewer, samen met het bureau Total Design. In deze publieksviewer komt de geschiedenis van Gouda op een laagdrempelige en overzichtelijk manier tot leven via het web en/of app. Gebruikers kunnen eenvoudig door de tijd reizen en op een tweedimensionale kaart zien hoe Gouda zich de afgelopen eeuwen heeft ontwikkeld. De publieksviewer is niet alleen toegankelijk voor de inwoners van Gouda en andere geïnteresseerden, maar ook inzetbaar voor onderzoekers, beleidsmakers of vergelijkbare tijdmachine-initiatieven in andere steden. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit de financieringsregeling Verbonden Digitaal Erfgoed van Stichting Pica.